szórt purhab szigetelés
  • április 27, 2018

Nyitott és a zártcellás hab. Ez a két típusú rendszert ismer a szórt poliuretán hab szigetelések körül.
A nyitott cellás hab alacsonyabb sűrűségű puhább hab. Kiváló hő és hangszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik. Olyan területeken alkalmazzuk, mint például szálas szigetelő anyagok kiváltása.

Ellenben zártcellás hab rendszer egy magasabb sűrűségű merev habot képez, mely növelheti az adott szerkezet stabilitását melyen alkalmazták. A zártcellás szerkezete miatt egyes típusok alkalmazhatóak, mint vízszigetelő rétegként is.

Önmagában egyik poliuretán hab sem szívja magába a vizet, mint egy szivacs. Ehhez pangó víznek kell állni a habon. Vagy préselés hatására kerülhet bele a víz.

A szigetelő habok különböznek az ablakokban használt rögzítő haboktól, melyek sérülés hatására megszívják magukat vízzel.

Sokszor kapom azt a kérdést, hogy mi történik, ha beázik egy cserép? Akkor elázik a szigetelés?
A szigetelésnek nem lesz semmi problémája, ha érintkezik vízzel. Egy tető esetében maximum egy kis porhóval vagy beszivárgó vízzel találkozhatnak a habok, így ez semmilyen problémát nem jelet.
Ha véletlen beázik a tető? Ez nem okoz problémát, az anyagoknak, nem zsugorodnak össze, nem penészesednek be. A szigetelés alaktartó, így nem fog veszíteni a szigetelő értékéből.

De ugyan azt a kérdést, nem szokták feltenni akkor, amikor a hagyományos szálas szigetelést használják :):)